Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τα σχέδια και οι στόχοι των Λεώνη-Δρίκου

Αλέκος Λεώνης και Σωτήρης Δρίκος αναλαμβάνουν από σήμερα τις τύχες της εθνικής ομάδας ανδρών με πρώτο -αγωνιστικό- στόχο την πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013 και δεύτερο και μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία μιας ελληνικής σχολής, με ένα... κοινό βόλεϊ που θα παίζεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς θα υπάρχει συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς και περιφερειακούς προπονητές, αλλά και τους τεχνικούς των συλλόγων σε Α1 και Α2 ανδρών. Οι δύο προπονητές, κατά την παρουσίασή τους από τον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέα Μαυρομάτη, ανέπτυξαν τις πρώτες τους σκέψεις...


O Aλέκος Λεώνης ξεκίνησε λέγοντας:
 «Ο πρόεδρος ανέλυσε διεξοδικά τους στόχους της εθνικής. Για να ευθυμήσουμε και λίγο να πω πως η ομοσπονδία έκανε μια έξυπνη κίνηση καθώς εγώ και ο Δρίκος θα είμαστε φουλ τάιμ σε τιμή παρτ τάιμ… Αισθάνομαι τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουμε αυτή την περίοδο, κατά την οποία η εθνική βρίσκεται στο κατώτατο σημείο που μπορεί να φτάσει. Στόχος είναι να ξαναδημιουργήσουμε την προοπτική, να βάλουμε στέρεες βάσεις, να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και να παίξουμε καλό βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο. Πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού και δευτερεύων στόχος το ενιαίο βόλεϊ που θα παίζουν όλες οι εθνικές ομάδες.

Σε πρώτη επικοινωνία που είχαμε με τους Νίκο Μπουτσουρή και Μάκη Δημητριάδη συζητήσαμε σε δύο άξονες. Το τακτικό και το τεχνικό κομμάτι και εκεί πέφτει το βάρος στους δύο συναδέλφους. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο εγχειρίδιο που θα δοθεί και στα κλιμάκια. Να υπάρχει ένας μπούσουλας. Άλλες ομοσπονδίες το έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια, ελπίζουμε να το κάνουμε εμείς τώρα. Για να πετύχουμε τον στόχο της πρόκρισης θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και τίποτα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν μπορεί τίποτα μόνος του ο Λεώνης ή ο Δρίκος. Χρειαζόμαστε βοήθεια οργανωτική και εμείς και οι παίκτες. Θα δώσουμε μια σειρά από 25 παιχνίδια μέχρι να φτάσουμε να παίξουμε για την πρόκριση. Πρέπει οι παίκτες και οι παράγοντες της λίγκας να λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ώστε να έρθουν ανεπηρέαστοι να δουλέψουν».

Για το κομμάτι της ανάπτυξης επεσήμανε: «Εγώ πιστεύω πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Οι απαισιόδοξοι και οι αισιόδοξοι. Εγώ ανήκω στην πρώτη. Οι απαισιόδοξοι δικαιώνονται μακροπρόθεσμα, ενώ οι αισιόδοξοι περνούν καλύτερα. Πριν από τρία χρόνια μίλησα για το ντεπόζιτο. Η μελέτη του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας δείχνει πως ο αριθμός των αγοριών μειώνεται σταδιακά χρόνο με το χρόνο. Στο νομό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής υπάρχουν 9 ομάδες, την ώρα που στα κορίτσια είναι 60. Το κλιμάκιο στην Άρτα με το ζόρι μάζεψε 11 αγόρια. Υπάρχει πρόβλημα, δεν το είδαμε ή δεν θέλαμε να το δούμε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα.

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα γίνεται μέσα από τα σωματεία. Για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα στα σωματεία. Κίνητρα οικονομικό, η διοίκηση της ομοσπονδίας να δώσει προτεραιότητα στις ομάδες που κάνουν ανάπτυξη και να έχουν άλλη μεταχείριση από τα σωματεία που έρχονται κάθε τέσσερα χρόνια μόνο για να ψηφίσουν. Πρέπει να γίνει επίσης, αναβάθμιση κλιμακίων. Χρειάζονται περισσότερα παιχνίδια και επειδή υπάρχει κρίση να γίνονται παιχνίδια μεταξύ συγγενών περιφερειών που δεν στοιχίζει πολύ. Πρέπει επίσης να δούμε τη σχέση κλιμάκια-σχολεία.

Η ομοσπονδία μπορεί να πρωτοπορήσει εδώ και στο αθλητικό σχολείο το καινούριο που έχει προαναγγείλει η πολιτεία να απαιτήσει να μπει δάσκαλος από τα κλιμακιακά. Να πω ακόμα πως το πανελλήνιο παμπαίδων πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον στα αγόρια γιατί φέρνει κόσμο. Υπάρχουν άτομα που αγαπούν το βόλεϊ, πρέπει να τα ανακαλύψουμε και να τους βοηθήσουμε, να τους εξοπλίσουμε με μπάλες κλπ για να ξαναπάμε το βόλεϊ στα σχολεία. Μπορούν να γίνουν αγώνες επίδειξης από τα κλιμάκια στα σχολεία, κάτι που δεν κοστίζει. Τέλος, αν μπορεί η NOVA, που καλύπτει τη VolleyLeague, να βοηθήσει δίνοντας εικόνες σε τοπικά κανάλια ώστε να προωθήσουμε βόλεϊ. Δυστυχώς σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε εθνική παίδων».

Για τους παίκτες που έχει στο μυαλό του εξήγησε πως:«Δεν έχουμε κάνει μίτινγκ με τον Σωτήρη για να μιλήσουμε για ονόματα. Δεν είναι εύκολο πράγμα η ανανέωση. Πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά τα παιδιά, να μην υπερβάλουμε και να τα διαχειριστούμε καλά. Αυτό δεν σημαίνει πως οι παλιοί αθλητές έχουν σταματήσει να είναι στην εθνική ομάδα. Έχω μιλήσει με κάποιους. Ο Κουρνέτας πολύ σωστά δήλωσε πρόσφατα πως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα νέα παιδιά. Όχι όμως να κλείνουμε την πόρτα στα παιδιά που έχουν βοηθήσει τόσα χρόνια».

Για τους Μπάεφ και Χριστοφιδέλη εξήγησε πως: «Δεν μπορείς να καλέσεις κάποιον όταν δεν είναι στην ενεργό δράση» και πρόσθεσε: «Μιλάω για τους Ρουμελιώτη, Πανταλέων, Κουρνέτα, Ανδρεάδη, Λάππα και ίσως και κάποιον που μπορεί να έχω ξεχάσει. Τους θεωρώ παίκτες της εθνικής ομάδες. Δεν έχω μιλήσει με όλους, αλλά θα μιλήσω. Έχουμε συνεργαστεί και έχουμε συνεργαστεί καλά. Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε μια 12άδα-14άδα μόνο με νέους αθλητές».

Για όσα έγιναν ή δεν έγιναν από το 2008 όταν αποχώρησε μέχρι σήμερα που επιστρέφει σχολίασε: «Όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, ενώ δεν παίζαμε και καλό βόλεϊ. Αυτό που είχαμε ξεκινήσει ήταν η ενιαία αντιμετώπιση των εθνικών ομάδων ανδρών-εφήβων-παίδων. Δεν υπήρχε επαφή με τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των παιδιών. Κάποια δίνουν πάρα πολλά παιχνίδια και «καίγονται». Χρειάζεται να έχουμε καλύτερη συνεργασία και να βάλουμε προτεραιότητες. Τα παιδιά που είναι στην εφήβων και την ανδρών να κάνουν παιχνίδια που πραγματικά θα τους ωφελήσουν. Θα γίνεται αξιολόγηση παιχνιδιών. Όταν υπάρχει τουρνουά πρόκρισης σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό θα είναι εκεί. Όμως, πιστεύω πως οι αθλητές έχουν να κερδίσουν περισσότερα στην Euroleague αντί στο Βαλκανικό, όπου θα δοθούν ευκαιρίες σε άλλους».

Για τη συνεργασία του με τον Σωτήρη Δρίκο είπε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τον εγωισμό του Δρίκου και του Λεώνη, αλλά με το πώς θα πάμε το κάρο μπροστά. Από αυτό θα βγούμε κερδισμένοι όλοι».

Για την επιστροφή του στη «γαλανόλευκη» πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα αν είμαι περισσότερο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος από τότε. Σίγουρα είμαι περισσότερο γνώστης της κατάστασης και η εμπειρία αυτή θα μου φανεί χρήσιμη. Τίποτα όμως, δεν θα κριθεί μόνο από τη δική μας τη δουλειά. Μακάρι όλοι να δουλέψουμε και μετά από δύο χρόνια να είμαστε ευχαριστημένοι. Όταν αποχώρησα πολλοί έλεγαν πως παίζαμε καλό βόλεϊ. Άρα, μια πετυχημένη συνταγή γιατί να μην επαναληφθεί;».

Για τον μακρινό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και του 2016: «Για το Λονδίνο είναι πραγματικά δύσκολη η περίπτωση. Μέσα από τις κλήσεις παικτών που θα γίνουν θα καταλάβετε πως θέλουμε μια ομάδα με προοπτική, αλλά ο στόχος δεν πρέπει να είναι πιο ψηλός από αυτόν που μπορούμε. Τώρα θέλουμε μια αξιόλογη και ανταγωνιστική ομάδα και στη συνέχεια να μιλήσουμε για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Σωτήρης Δρίκος πήρε τον λόγο και πρόσθεσε:«Χαίρομαι που είμαι εδώ γιατί είναι τιμή να επιλεγώ ως ομοσπονδιακός και αυτό δικαιώνει την πραγματική δουλειά που έχω κάνει. Με τιμά και σε κατεύθυνση συνεργασίας γιατί θα είμαι δίπλα στον πλέον καταξιωμένο Έλληνα εν ενεργεία προπονητή και είμαι σίγουρος πως η συνεργασία θα μας βγάλει και τους δύο καλύτερους. Νιώθω επίσης μια ευθύνη γιατί αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνει αφορμή, παράδειγμα και αν καταφέρουμε και πρότυπο, να ακολουθηθεί και από άλλους συναδέλφους και να δώσουμε στον Έλληνα επιστήμονα προπονητή τη θέση που του αξίζει.

Η συγκυρία δεν είναι καλή, το ξέρουμε όλοι. Η κρίση που περιβάλλει τη ζωή μας δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα και στον αθλητισμό. Είναι και μια ευκαιρία όμως, να αναπτυχθούν -κυρίως στους αθλητές- ευρύτερα κίνητρα επαγγελματικής καταξίωσης και εμείς με τη δουλειά και την οργάνωση να δώσουμε υπόσταση στα κίνητρα αυτά, να τους βοηθήσουμε να βελτιωθούν και σαν αθλητές αλλά και σαν επαγγελματίες. Δύο κομμάτια είναι σημαντικά. Το ένα είναι η συνεργασία με την επαγγελματική λίγκα και προφανώς ένα ανταγωνιστικότερο περιβάλλον βοηθά στη βελτίωση των αθλητών. Το άλλο κομμάτι είναι να καθιερώσουμε έναν ενιαίο τρόπο έκφρασης, δουλειάς, ίσως και οργάνωσης του παιχνιδιού μέσα από την επαφή με τους ομοσπονδιακούς και περιφερειακούς προπονητές και του προπονητές στην Α1 και Α2 ανδρών».

Στην ερώτηση για τη συνεργασία του με τον Αλέκο Λεώνη απάντησε πως: «Δεν βλέπω λόγο να μην αντέξει το δίδυμο… Ο καθένας μας, πέρα από τον προσωπικό χαρακτήρα, έχει και τον επαγγελματικό χαρακτήρα. Αυτόν καλούμαστε να δείξουμε και να συνεργαστούμε επιτυχημένα σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου