Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι προτάσεις του ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Α.Α.Α. στο FORUM της Ε.Ο.ΠΕ.


Κατ’ αρχήν το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Αθήνας και Αν. Αττικής θέλει να σας εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία του δημόσιου διαλόγου για την τροποποίηση των κανονισμών.  


Α. Κανονισμός Διαιτησίας Ε.Ο.ΠΕ.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας εν όψει της τροποποίησης του κανονισμού διαιτησίας Ε.Ο.ΠΕ. έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του και στην Κ.Ε.Δ./Ε.Ο.ΠΕ., η οποία μας τις ζήτησε, και προτείνει και μέσω του βήματος του δημόσιου διαλόγου η τροποποίηση να βασιστεί στο ήδη υπάρχον προσχέδιο τροποποίησης που προέκυψε πέρσι από τις εργασίες μικτής επιτροπής Ε.Ο.ΠΕ. – Ο.Δ.Β.Ε.

Επισημαίνουμε την ανάγκη να εξεταστούν με προσοχή τα κωλύματα για τη συμμετοχή στην Κ.Ε.Δ./Ε.Ο.ΠΕ., τα περιφερειακά και όργανα διαιτησίας ενώσεων, καθώς και στους παρατηρητές διαιτησίας.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει, όπως έχει προταθεί, στο άρθρο 8 η διάρκεια των πειθαρχικών ποινών (σε όλες να προστεθεί το «μέχρι»), ώστε να λαμβάνεται υπόψη κατά περίπτωση το ήθος και η πρότερη προσφορά του εγκαλουμένου.

Δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων και της καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές (στο Σύνδεσμό μας δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις διαιτησίας εδώ και οκτώ εβδομάδες, παρά την ύπαρξη συμφωνίας Ε.Ο.ΠΕ.-Ο.Δ.Β.Ε. για καταβολή τους κάθε εβδομάδα) προτείνουμε τη συμπλήρωση του άρθρου 22β με τη φράση: «Η καταβολή των αποζημιώσεων των διαιτητών (αποζημίωση αγώνα, μετακίνηση, ενδεχόμενη διαμονή κλπ.) γίνεται στο γήπεδο πριν την έναρξη του αγώνα με ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου ή των εκάστοτε διοργανωτών και εν συνεχεία ακολουθεί εκκαθάριση μεταξύ Ε.Ο.ΠΕ. – Ενώσεων –Σωματείων».
Σημειώνουμε ότι το σύστημα που προτείνουμε εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και στις διοργανώσεις της FIVB και της CEV η καταβολή των αποζημιώσεων διαιτησίας γίνεται πριν τη διεξαγωγή των αγώνων.

Τέλος, χρειάζεται να αποφασιστεί ποια μορφή θα έχει η Επιτροπή Διαιτησίας του Beach Volley (αν θα είναι υποεπιτροπή της Κ.Ε.Δ./Ε.Ο.ΠΕ. ή αυτόνομη) και να συμπεριληφθεί η διαιτησία του Beach Volley στον υπό τροποποίηση κανονισμό.

Β. Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης & Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων:


Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας εν όψει της τροποποίησης του Γ.Κ.Ο.Δ.Π. καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:
Για το θέμα της δυνατότητας διεξαγωγής ενός αγώνα, υπό προϋποθέσεις, σε περίπτωση απώλειας δελτίων, θεωρούμε ότι για να διασφαλιστεί ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας και της ύπαρξης των δελτίων υγείας θα μπορούσε ενδεχομένως να καθιερωθεί η κατάθεση από τα σωματεία θεωρημένης κατάστασης που να περιλαμβάνει τους /τις συμμετέχοντες/ουσες αθλητές/τριες, με βάση την οποία να γίνεται ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Για το θέμα της αντιμετώπισης υβριστικών συνθημάτων και ρίψης αντικειμένων από τους διαιτητές (άρθρο 17.4), προτείνουμε να παραμείνει σε ισχύ η υπάρχουσα διαδικασία με την προσθήκη της δυνατότητας για μερική εκκένωση του γηπέδου (απομάκρυνση μερίδας θεατών που ενδεχομένως προκαλούν επεισόδια, χωρίς να πρέπει να βγουν έξω και οι απλοί φίλαθλοι του αθλήματος). Επίσης, προτείνουμε να υπάρξει πρόβλεψη για άμεση, κατ’ αρχήν προσωρινή και, αν χρειαστεί, οριστική διακοπή σε περίπτωση που οπαδοί ανάψουν καπνογόνα μέσα στο γήπεδο και η ατμόσφαιρα είναι τέτοια που δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί ο αγώνας.

Επίσης, εκφράζουμε την απόλυτη συμφωνία μας στην πρόβλεψη για τη χρήση ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα.

Για το θέμα να θεωρείται ως υποβολή ένστασης η υπογραφή φύλλου αγώνα με επιφύλαξη σε περίπτωση άρνησης του διαιτητή να δεχθεί την αναγραφή της, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5.1.2.1 των διεθνών κανονισμών πετοσφαίρισης της FIVB, το οποίο και παραθέτουμε:
«Όταν η μπάλα είναι εκτός παιδιάς, μόνο ο αρχηγός του αγώνα έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στους διαιτητές: για να ζητήσει επεξήγηση για την εφαρμογή ή την ερμηνεία των Κανονισμών, και ακόμα για να μεταφέρει αιτήματα ή ερωτήματα των συμπαικτών του. Αν ο αρχηγός του αγώνα (αγώνα) δεν συμφωνεί με την επεξήγηση του πρώτου διαιτητή, έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης και αμέσως επισημαίνει στον πρώτο διαιτητή ότι διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει γραπτώς επίσημη ένσταση στο φύλλο αγώνα με τη λήξη του αγώνα.» Κατά συνέπεια, κάθε άλλη διαδικασία καταστρατηγεί τους διεθνείς κανονισμούς και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση αυτή.

Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε και στις προτάσεις μας για τον Κανονισμό Διαιτησίας, δεδομένων των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στις πληρωμές, προτείνουμε να συμπεριληφθεί και στο άρθρο 27 του Γ.Κ.Ο.Δ.Π. η φράση «Η καταβολή των αποζημιώσεων των διαιτητών (αποζημίωση αγώνα, μετακίνηση, ενδεχόμενη διαμονή κλπ.) γίνεται στο γήπεδο πριν την έναρξη του αγώνα με ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου ή των εκάστοτε διοργανωτών και εν συνεχεία ακολουθεί εκκαθάριση μεταξύ Ε.Ο.ΠΕ. – Ενώσεων –Σωματείων» και επίσης να προβλεφθεί οι αποζημιώσεις των διαιτητών να καταβάλλονται ολόκληρες σε περιπτώσεις αναβολής ή μηδενισμών.

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να συμβάλουν στην ψήφιση σύγχρονου και λειτουργικού Κανονισμού Διαιτησίας και Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης & Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, Σύνδεσμος Διαιτητών Πετοσφαίρισης Αθήνας και Ανατ. Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου