Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μαυρομάτης: «Νέοι προπονητές, κοινός στόχος»

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέας Μαυρομάτης καλωσόρισε και παρουσίασε τους νέους προπονητές των εθνικών ομάδων.



Το δίδυμο Αλέκου Λεώνη-Σωτήρη Δρίκου στην ανδρών, τον Αποστόλη Οικονόμου ως δεύτερο προπονητή της εθνικής γυναικών, τον Τάκη Φλώρο στις νεάνιδες, τον Νίκο Μπουτσουρήστους έφηβους και τους Μάκη Δημητριάδη καιΚαρολίνα Μπαρζούκα που παραμένουν σε παίδες και κορασίδες αντίστοιχα.

Στην αρχική του τοποθέτηση είπε: «Σε μία εποχή που είναι δύσκολα τα πράγματα και η ομοσπονδία αντιμετωπίζει τα γνωστά αλλά και κάποια μη γνωστά οικονομικά προβλήματα, εμείς, σε αντίθεση με άλλους, δεν το κάνουμε μείζον ζήτημα, αλλά θέμα της καθημερηνότητάς και της δουλειάς μας γιατί θέλουμε να παράγουμε έργο για το οποίο μας εκλέξαν τα σωματεία.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που παρουσιάζονται επτά εξαιρετικά αξιόλογα πρόσωπα που μετά από μία διαδικασία επελέγησαν για να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες. Ο κύριος Καπράρα δεν θα μπορούσε να είναι εδώ λόγω υποχρεώσεών του στην Ιταλία. Στην ομοσπονδία, αυτό το χρονικό διάστημα, θέσαμε σαν προτεραιότητα το πλάνο, το πρόγραμμα, τη στρατηγική και τους στόχους, μια διαδικασία χρονοβόρα. Γιατί πρέπει να θέσουμε τους στόχους, να επιλέξουμε τη διαδικασία και να την εκτελέσουμε.

Οι στόχοι που επιλέξαμε είναι σαφείς και γνωστοί από την πρώτη στιγμή. Οι εθνικές ομάδες είναι η βιτρίνα του αθλήματος και μπορούν να μας βοηθήσουν να βγει πιο γρήγορα το άθλημά μας από την κρίση, μαζί φυσικά με τις διοικητικές επιλογές. Στόχος πάνω από όλα είναι να έχουμε τους καλύτερους αθλητές, προπονητές και στελέχη και τις καλύτερες συνθήκες οργάνωσης. Ο στόχος αλλάζει από ομάδα σε ομάδα».

Και στη συνέχεια μίλησε για κάθε εθνική ομάδα ξεχωριστά: 
«Για την ανδρών, στόχος είναι να φτιάξουμε την εθνική ομάδα της επόμενης πενταετίας. Αγωνιστικά, χρονικά προέχει η πρόκριση στο Euro 2013. Φέτος, που δεν υπάρχει η πίεση και το άγχος αποτελέσματος, δίνεται η δυνατότητα στους δύο εκλεκτούς προπονητές, Αλέκο Λεώνη και Σωτήρη Δρίκο, να δημιουργήσουν τις βάσεις ώστε το ελληνικό βόλεϊ την επόμενη πενταετία να επανέλθει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο, χωρίς να πούμε μεγάλα λόγια. Θέλουμε να είμαστε σεβαστός και αξιοπρόσεχτος αντίπαλος και οι επιτυχίες θα έρθουν.

Η εθνική εφήβων με τον Νίκο Μπουτσουρή έχει μπροστά της μία πρόκληση που είναι η πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος τον Μάιο. Υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία με τα παιδιά που είναι στην 3η Λυκείου και θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Στόχος της εφήβων είναι να λειτουργήσει ως προθάλαμος για την ανδρών.

Την εθνική παίδων θέλω να την συγχαρώ για την εξαιρετική προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση του Μάκη Δημητρίαδη. Είναι μια ευχάριστη πρόκληση η συμμετοχή μας στα τελικά της Τουρκίας. Δεν πρέπει να βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό στην ομάδα γιατί είναι νέα παιδιά. Μπορούν βέβαια να κάνουν μεγάλα πράγματα. Πάμε για το καλύτερο δυνατό με λογική αυτή η ομάδα να έχει και συνέχεια. Μακάρι να καταφέρει την πρόκριση στο παγκόσμιο.

Μετά από κουβέντα που κάναμε σήμερα, θα βρίσκονται όλοι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Από τώρα μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού του 2012 μπορούν απρόσκοπτα να επιτελέσουν έργο.

Στις γυναίκες τώρα, ο Καπράρα ήρθε δύο φορές και θα έρθει ξανά στις 14 Μαρτίου και θα γίνει νέα συνάντηση με τους προπονητές των γυναικείων εθνικών ομάδων. Στο σταφ θα είναι και οι Τσαπαφρέντο, Ρούσης και επελέγη, για στενή επαφή με το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Αποστόλης Οικονόμου που θα είναι ο δεύτερος προπονητής. Σε ό,τι αφορά τους στόχους, είμαστε ρεαλιστές. Στόχος μας συνολικά είναι να αναβαθμίσουμε το γυναικείο βόλεϊ δουλεύοντας τόσο στην εθνική, με στόχο μια αξιόμαχη ομάδα διεθνώς, όσο και στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, για το οποίο προσπαθούμε πολλά.

Στην εθνική νεανίδων αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να έχουμε έναν γνωστό σε όλους σας, τον Τάκη Φλώρο που έχει ήδη προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό βόλεϊ και ως προπονητής της εθνικής γυναικών. Και είναι χαρά μας που ζήτησε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να αναλάβει τις νεανίδες. Μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από έναν απλό προπονητή και θα μας βοηθήσει, όπως και όλοι, με τη γνώση και την εμπειρία του και σε ζητήματα ανάπτυξης του αθλήματος στην περιφέρεια.

Όλοι τους έχουν εξαιρετικές απόψεις και τις έχουν καταθέσει. Θα κάνουν συνάντηση με την επιτροπή ανάπτυξης για να συμπληρώσουν το ήδη διαμορφωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να φέρουμε το άθλημα παντού και με στεναχωρεί αφάνταστα που του χρόνου, από ότι φαίνεται, στην Α1 γυναικών θα είναι ομάδες μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Άφησα για το τέλος την Καρολίνα Μπαρζούκα και τις κορασίδες και οφείλω να τις συγχαρώ προσωπικά γιατί ήταν πιο δύσκολη πρόκριση σε σχέση με τους παίδες και είχαμε πάει με λιγότερες ελπίδες. Υπάρχουν κορίτσια νέα, τα μισά από τα οποία θα είναι και στην επόμενη εθνική κορασίδων. Πρέπει να προσεχθεί αυτή η ομάδα. Δεν είναι ζήτημα η θέση που θα πάρουμε στα τελικά. Το ζήτημα είναι πώς αυτή την καλή φουρνιά θα την εκμεταλλευτεί το ελληνικό βόλεϊ και θα δώσει την αλλαγή και το πνεύμα αισιοδοξίας.

Θέλω να κλείσω με μία φράση την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ... Οι εθνικές ομάδες δεν είναι κανενός, είναι όλου του ελληνικού βόλεϊ. Όπου γίνονται λάθη να επισημαίνονται και να τα διορθώνουμε, αλλά να στηρίζονται από όλους οι εθνικές ομάδες».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, εξήγησε τη διαδικασία επιλογής των προπονητών στην εθνική ανδρών: «Δεν μπήκαμε σε λογική βιογραφικών. Η επιτροπή εθνικών ομάδων αξιολόγησε τους προπονητές των ομάδων της Α1, τους διατελέσαντες ομοσπονδιακούς και κάποιους άλλους. Ήταν συνολικά 16 ή 17 ονόματα. Έγινε μια συζήτηση, αφού είχαμε μιλήσει για τους στόχους και τη φιλοσοφία που είχε περάσει από το διοικητικό συμβούλιο ως απόφαση.

Στη συνέχεια, με επιχειρήματα, πολλά κριτήρια και προσωπική άποψη από τα μέλη της επιτροπής -μέτρησαν εμπειρία, γνώσεις, ικανότητα, χωρίς βαθμολόγηση- επελλέγησαν 5 με τους οποίους συναντηθήκαμε. Πλην των δύο που επελέγησαν, και εδώ να πω πως ο Σωτήρης Δρίκος ακούστηκε και ως συνεργάτης αλλά και ως πρώτος προπονητής, μίλησα προσωπικά με τον Στέλιο Καζάζη, τον Δημήτρη Καζάζη και τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο. Και οι τρεις, αλλά και όλοι που δεν συναντηθήκαμε, έχουν προσόντα και ικανότητες.

Και οι πέντε που ήταν στην τελική επιλογή είναι υψηλότατου επιπέδου. Όπως είπε και ο Στέλιος Καζάζης, τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα, ακολουθήστε το ένστικτό σας. Δεν μπορώ να πω πως ο Λεώνης είναι καλύτερος εδώ, ο άλλος είναι καλύτερος εκεί. Εξάλλου, είναι και θέμα χημείας. Κάναμε μια κουβέντα στην επιτροπή, από την οποία βγήκα σοφότερος και καταλήξαμε, χωρίς ψηφοφορία, στο δίδυμο που πιστέυουμε πως είναι αυτό που μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Πιστεύω στην αξία όλων και διαπιστώνω πως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες προπονητές για να φτιάξουμε μία ελληνική σχολή βόλεϊ. Χρειάζεται η βοήθεια όλων των προπονητών».

Για τους παίκτες που δεν βρίσκονταν τελευταία στην εθνική σχολίασε: «Η συμμετοχή ενός αθλητή στην εθνική ομάδα είναι τιμή, με το ζόρι δεν μπορούμε να φέρουμε κανέναν. Θέλουμε να συμμετάσχουν αυτοί που θα πειστούν και θα δουλέψουν με όλο τους το είναι και ας είναι λίγο καλύτεροι από τους άλλους. Δεν κατηγορούμε κανέναν, δεν ζητάμε ευθύνες από κανέναν, θέλουμε αυτούς που θα έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς».

Για το αν είναι στόχος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016, με δεδομένο πως το 2012 φαντάζει δύσκολο: «Το ότι σήμερα είμαστε εδώ και μιλάμε για συγκεκριμένους στόχους είναι ένα βήμα. Όταν μίλησα νωρίτερα για πεντατεία, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά είναι πολύ πρόωρο να το θέσουμε από σήμερα ως στόχο. Για το προολυμπιακό τουρνουά που θα συμμετάσχουμε φέτος, είπαμε να δηλώσουμε συμμετοχή, και στους άνδρες και τις γυναίκες, γνωρίζοντας πως δεν έχουμε σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης, γιατί ακόμα και αυτά τα 4-5 καλά παιχνίδια, θα είναι ώφελος για τα παιδιά. Έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική που ελπίζουμε να αποδώσει».

Για την πιθανότητα συμμετοχής των Αγκάμεζ, Μοντάνο και Φιλίποφ στις εθνικές ομάδες εξήγησε: «Ο Φιλίποφ ενδιαφέρει την ομοσπονδία και το ελληνικό βόλεϊ και ήδη το ΔΣ έχει αποφασίσει να προχωρήσει το αίτημα στην FIVB. Αλλά και να εγκριθεί τώρα, ο παίκτης θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί το 2013. Θα ζητήσουμε εξαίρεση και αν γίνει δεκτό το αίτημά μας θα είναι στα πλάνα των προπονητών εφόσον το κρίνουν σκόπιμο. Για τους άλλους δύο, επειδή δεν παίζουν στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια δυσκολία. Πρέπει να παίξουν στην Ελλάδα δύο χρόνια χωρίς πενταπλούν για να ξεκινήσει η διαδικασία. Κανείς όμως από τους δύο δεν θέλει να παίξει σε ομάδα χαμηλότερου επιπέδου της, γιατί δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη. Με την Μοντάνο έγινε συζήτηση με τον σύγυζό της, με τον Αγκάμεζ δεν έχουμε κάνει κάποια κουβέντα».

Για το γεγονός πως ο Καπράρα ίσως έχει υποχρεώσεις μέχρι αργά τον Μάιο καθώς η ομάδα του πάει καλά στην Ιταλία, σημείωσε: «Θα συζητήσουμε μαζί τους όταν θα έρθει. Άλλη πορεία είχε η ομάδα του στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και άλλη σήμερα. Και μακάρι να πάει ψηλά. Έχουμε απόψεις και θα της πούμε πρώτα σε εκείνον όταν έρθει».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία ότι ο Μάκης Δημητριάδης του χρόνου θα συνεχίσει στην εθνική εφήβων και ο Νίκος Μπουτσουρής θα αναλάβει την επόμενη εθνική παίδων, ενώ είπε πως ανάλογη κουβέντα θα γίνει και στις γυναίκες.

Για την Παιανία επανέλαβε πως: «Είναι άμεσος στόχος μας να αναβαθμιστεί», εξηγώνοντας πως: «Εγώ φέρω ευθύνη για τους τελευταίους επτά μήνες», ενώ για το αν οι προπονητές της εθνικής ανδρών είναι παρτ τάιμ ή φουλ τάιμ σημείωσε: «Έχουν όρο στο συμβόλαιό τους που τους επιτρέπει την περίοδο 2011-12 να είναι σε ομάδα, αρκεί να είναι διαθέσιμοι την περίοδο του προολυμπιακού τουρνουά. Επίσης να πω και να τους ευχαριστήσω πως οι οικονομικές συμφωνίες είναι ένδειξη κατανόησης της κατάστασης που υπάρχει».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μάνατζερ και ποιός θα «τρέχει» τα πράγματα, απάντησε: «Μάνατζερ για λόγους οικονομίας δεν θα έχουμε. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί που αγαπούν το ελληνικό βόλεϊ και θέλουν να βοηθήσουν. Θα αναγκαστούμε τουλάχιστον για φέτος να πάμε με τους λεγόμενους εφόρους που θα αναλάβουν να βοηθούν εθελοντικά. Υπάρχει ήδη ένα πρώτο πλάνο προετοιμασίας για την εθνική ανδρών. Θα επιδιώξουμε να κλείσουμε φιλικά, σχέσεις φιλικές -δόξα τω Θεώ- έχουμε με τις ξένες ομοσπονδίες. Το τρέξιμο των υποχρεώσεων θα γίνει από τον εθελοντή μάνατζερ και από το τμήμα εθνικών ομάδων, όπου θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και ο Λεωνίδας Καραϊσκος. Τέλος, να πω πως ο Παναγιώτης Κουντουρίδης αναλαμβάνει το κομμάτι της στατιστικής κάλυψης, όπου και εκεί θα υπάρχει συνολική αντιμετώπιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου