Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σε μια κοινή γραμμή Οικονόμου-Φλώρος-Μπαρζούκα

Ο Αποστόλης Οικονόμου, ως δεύτερος προπονητής στην εθνική γυναικών στο πλευρό του Τζιοβάνι Καπράρα, ο Τάκης Φλώρος ως τεχνικός της εθνικής νεανίδων και η Καρολίνα Μπαρζούκα που παραμένει στο πόστο της στην εθνική κορασίδων, μίλησαν για τα δικά τους σχέδια, σε ό,τι αφορά το γυναικείο βόλεϊ.

«Θέλω να ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που μου γίνεται να προσφέρω κι εγώ. Η επιλογή στο πρόσωπό μου δείχνει τη στήριξη της ομοσπονδίας και στην επαρχία και στη νεαρή γενιά των προπονητών. Για μένα αποτελεί μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με έναν καταξιωμένο προπονητή και να βοηθήσω κι εγώ να κάνουμε κάτι καλύτερο και να ανεβάσουμε τις εθνικές ομάδες, γιατί πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαζί σαν σύνολο. Θέλουμε τη στήριξη όλων, προπονητών και αθλητριών. Είναι τεράστια η ευθύνη μας, αλλά μέσω της σκληρής δουλειάς ελπίζουμε σε ανάλογα αποτελέσματα», δήλωσε ο Αποστόλης Οικονόμου.

Ο Τάκης Φλώρος που επιστρέφει στις εθνικές ομάδες μετά από επτά χρόνια, σημείωσε: «Εγώ νιώθω καλά, σε έναν χώρος οικείο, που έχω υπηρετήσει με συνείδηση για 14 χρόνια. Μπορώ να προσφέρω σε πολλούς τομείς και αυτό θα κάνω. Έχω απόψεις, αλλά επειδή δεν έχουμε συζητήσει, δεν θέλω να τις πω δημόσια. Θα έχουμε μια συνάντηση με τους προπονητές και μια πιο σημαντική παρουσία του Καπράρα. Δύο πράγματα κυριαρχούν, το σύστημα και ο άνθρωπος. Τώρα δεν έχουμε σύστημα. Πρέπει να το δημιουργήσουμε και ο άνθρωπος να προσαρμοστεί σε αυτό».

Η Καρολίνα Μπαρζούκα από την πλευρά της δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνέχιση της συνεργασίας και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω με μια φουρνιά που είναι το μέλλον του γυναικείο βόλεϊ. Αυτό που λείπει είναι να συνεργαστούμε με τους προπονητές των σωματείων, γιατί εκεί είναι οι αθλήτριες τον περισσότερο χρόνο. Χρειάζεται μεγάλη συνεργασία για να πείσουμε για κάποια πράγματα. Δεν επιβάλλουμε, αλλά πρέπει να πείσουμε για κάποιες διαδικασίες. Πιστεύω κι εγώ ότι θα πρέπει να γίνονται δύο προπονήσεις την εβδομάδα για να έρχονται τα παιδιά σε εμάς. Να το δουν καλοπροαίρετα οι σύλλογοι αυτό. Ήδη έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο και δουλεύονται εδώ και στη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα παιδιά από την επαρχία δουλεύονται σε συνεργασία με τους προπονητές των σωματείων.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι πρέπει να γίνουν σεμινάρια προς τους προπονητές για το θέμα κινητικής μάθησης. Το ζητάνε και το θέλουμε οι προπονητές. Δεν θέλω να μειώσω κανέναν, αλλά υπάρχει ένας τρόπος πιο σύντομος για το αποτέλεσμα. Να παρακαλέσω επίσης τους συναδέλφους μου στην ηλικία αυτή να μην κοιτάνε μόνο τον πρωταθλητισμό. Πρέπει το παιδί να μάθει να παίζει βόλεϊ και να μην γυρίζουμε πίσω για να κάνουμε δεξιότητες γιατί έχουν αυτοματοποιηθεί κάποιες λανθασμένες κινήσεις. Αναφέρομαι σε παιχνίδια μέχρι 12 χρονών που πρέπει να μάθουν όλες τις δεξιότητες.

Στα δύο χρόνια που συμμετείχα διαπίστωσα ότι πάμε στην γρήγορη εξειδίκευση. Για παράδειγμα σε μικρή ηλικία ορίζεται κάποιο κορίτσι λίμπερο, μετά φτάνει το 1.90 και είναι ακόμα λίμπερο γιατί δεν του έμαθαν να κάνει επίθεση. Επίσης, οι κεντρικοί μαθαίνουν να καρφώνουν μόνο σε πρώτο χρόνο ή να κάνουν μπλοκ και δεν κάνουν τίποτα άλλο. Αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα για την απόδοση των παιδιών αργότερα.

Σωστά είπε ο Αλέκος Λεώνης πως στα αγόρια το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι η πρώτη προτίμηση. Εμείς έχουμε αρκετά κορίτσια και το βόλεϊ παραμένει το πρώτο άθλημα επιλογής τους. Ήδη όμως βλέπουν διακρίσεις σε μπάσκετ και πόλο. Ελπίζω να μην αφήσουμε τα δικά μας κορίτσια να καταλήξουν όπως τα αγόρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου