Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Το βόλεϊ δεν θα ηττηθεί από τη βία»


Το δικό τους μήνυμα για αγώνες χωρίς επεισόδια έστειλαν ΕΟΠΕ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός εν όψει του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνει την Τετάρτη στο κλειστό του Ρέντη.

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Στουραϊτης, καλωσόρισε μαζί με τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Σιδέρη, τους πάντες και δήλωσε: «Το παιχνίδι κρίθηκε ειδικής διαχείρισης από τη ΓΓΑ μετά τα γεγονότα στο Καραϊσκάκη. Συνεργασία των διοικήσεων των σωματείων με την ΕΟΠΕ και τη ΓΓΑ, κάναμε δύο συναντήσεις και συμφωνήσαμε σε ένα μοντέλο που δεν θα έχει μόνο μαθητές, αλλά και ακαδημίες και αθλητές και όλους τους ανθρώπους του αθλήματος.


Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τις διοικήσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και περιμένω πως το αυριανό παιχνίδι θα είναι ένα μήνυμα κατά της βίας. Είχαμε το δίλημμα αν θα γίνει ο αγώνα με μαθητές ή αν θα ήταν χωρίς φιλάθλους ή ακόμα και να ματαιωθεί. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα ήταν νίκη της βίας. Το κακό είναι πως ήταν περιορισμένος ο χρόνος και έπρεπε να γίνουν όλα σε δέκα ημέρες. Αύριο θα έχουμε φίλους του αθλήματος και είμαστε σίγουροι πως δεν θα γίνει κανένα επεισόδιο. Θέλουμε να κερδίσει το άθλημα και ο καλύτερος ας πάρει την πρόκριση».




Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε: «
Είναι ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι τελικός. Για εμάς είναι ιδιαίτερο, παίζουμε στην έδρα μας και θέλουμε να προκριθούμε στον τελικό της Ορεστιάδας. Είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε νεαρούς παίκτες και ετοιμαζόμαστε να τα δώσουμε όλα. Θα νικήσει ο καλύτερος. Θέλουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο ξανά στα γήπεδα και ειδικά στο βόλεϊ».

Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» Γιάννης Καλμαζίδης είπε:
«Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο και για τις δύο ομάδες, όπως πάντα. Τις προηγούμενες δύο χρονιές, που ο τελικός έγινε στο ίδιο σκεπτικό στο Τροκαντερό, ήταν καταπληκτικό, το χάρηκαν και το ευχαριστήθηκαν και οι δύο ομάδες. Είναι όμως, τραγικό να αναγκαζόμαστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να παίζουμε δηλαδή απαγορεύοντας σε κάποιους να έρθουν γιατί υπάρχει βία. Δεν θα έπρεπε να ήταν έτσι. Ελπίζω στο μέλλον να μην χρειάζεται κάποιος να αποφασίζει για εμάς».




Ο «πράσινος» Σάκης Ψάρρας, που εκπροσώπησε τον αρχηγό Σωτήρη Πανταλέων που απουσίαζε λόγω προσωπικού προβλήματος, δήλωσε:
«Είναι ένα ντέρμπι και το γνωρίζετε όλοι. Κρίνεται πάντα στις λεπτομέρειες. Θα παίξει ρόλο η τακτική και πόσο διαβασμένη θα είναι κάθε ομάδα για να αντιμετωπίσει τα δυνατά σημεία του αντιπάλου. Οι ομάδες είναι ισοδύναμες και θα είναι ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ελπίζω να νικήσει ο καλύτερος και να είμαστε εμείς. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής έχω να πω πως πάλι είμαστε γεμάτοι ευχολόγια, αλλά δεν έχουμε κάνει τίποτα, ούτε οι διοικήσεις των ομάδων, ούτε της ομοσπονδίας, ούτε εμείς σαν παίκτες για να προλάβουμε καταστάσεις. Είμαστε πάντα στην καταστολή, ποτέ στην πρόληψη.

Γιατί ο αυριανός αγώνας είναι ειδικής διαχείρισης και δεν είναι ο τελικός της Ορεστιάδας πχ Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ; Από τώρα λοιπόν πρέπει να αποφασίσουμε και να γίνει και ο τελικός αντίστοιχα. Είναι υποκρισία να βαφτίζουμε αυτά τα παιχνίδια μεμονωμένα, επειδή έγιναν επεισόδια στο ποδόσφαιρο. Το μοντέλο του Τροκαντερού μάς άρεσε πάρα πολύ και έπρεπε να θεσμοθετηθεί, αλλά δεν το κάναμε. Και τώρα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο κατά την άποψή μου. Πρέπει το βόλεϊ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να έχει σε όλα τα παιχνίδι υγιείς ομάδες πληθυσμού. Πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας μερίδα οπαδών-θεατών, που θα έχει άλλη κουλτούρα. Ο κόσμος είναι αηδιασμένος και είναι χρυσή ευκαιρία για εμάς να δώσουμε το ξεχωριστό. Κάνουν φοβερές ενέργειες και η ομοσπονδία και όλοι, αλλά πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα κάποια στιγμή».


Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Στέλιος Καζάζης είπε:
«Βρίσκομαι εδώ από σεβασμό στους αντίπαλους και την ΕΟΠΕ. Η λαϊκή ρήση λέει… ήμουν νιος και γέρασα. Δυστυχώς λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια. Για ποιόν λόγο γίνεται η συνέντευξη Τύπου; Για να δώσουμε ενότητα, που εμείς την έχουμε μεταξύ μας. Εγώ όμως, έχω δυσκολία να γίνω μέρος αυτού του κοινωνικού παιχνιδιού. Δεν ανέχομαι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να προστατεύει όσους κάνουν έκτροπα, να συνομιλεί μαζί τους και να μην εφαρμόζει τους νόμους, όσο ψηλά ή όσο χαμηλά βρίσκονται. Το ότι αύριο θα είναι μόνο μαθητές, είναι ομολογία ότι έχουμε ηττηθεί από τη βία.

Ποιοι είναι αυτοί που θα απαγορεύσουν στον Έλληνα πολίτη να μπει στο γήπεδο, όταν θα έρθει να ακολουθήσει τους κανόνες; Είμαι απρόθυμος να συμμετάσχω σε αυτή την επικοινωνιακή διαδικασία. Είμαι όμως, πρόθυμος, μαζί με τους παίκτες μου, να πάμε σε σχολεία του Πειραιά, της Καστέλας, της Κοκκινιάς και να μιλήσουμε στα παιδιά. Όπως είμαι βέβαιος ότι πρόθυμος θα είναι και ο εκλεκτός συνάδελφος και οι παίκτες του Ολυμπιακού να πάνε στους Αμπελόκηπους και το Γουδί. Είμαι 52 χρονών, είμαι 33 χρόνια στα γήπεδα, έχω 2 ανήλικα παιδιά και αυτή η σιχαμερή κατάσταση φοβάμαι ότι θα με οδηγήσει σε αντιδράσεις.


Αγωνιστικά, είναι ένα κλασικό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο από τις κορυφαίες ομάδες. Έχει μια ιδιαιτερότητα, αλλά ο καλύτερος στο γήπεδο δεν θα έχει φτάσει στον τελικό σκοπό που είναι να πάρει κύπελλο. Το παιχνίδι θα κριθεί στην ηρεμία και στο μυαλό και των παιδιών που θα είναι στο τερέν και εμάς απ’ έξω. Θα είναι σκληρό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες».


Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν και αφορούσαν το μοντέλο του Τροκαντερού, ο Γιάννης Στουραϊτης απάντησε: «
Το δικαίωμα του πολίτη να βλέπει την ομάδα του είναι αναφαίρετο. Τώρα είχαμε παρέμβαση του κράτους γιατί πυροδοτήθηκε βεντέτα από το ποδόσφαιρο και η πολιτική ηγεσία φοβήθηκε ότι θα έχουν αντανάκλαση σε μπάσκετ και βόλεϊ. Σήμερα αν μάθατε αναβλήθηκε ο τελικός του μπάσκετ; Στο Τροκαντερό είχαμε ένα πετυχημένο μοντέλο και κανείς δεν το αρνείται. Εμείς στο βόλεϊ δεν είχαμε προβλήματα φέτος. Και το λυπηρό γεγονός στην Παιανία, δεν είχε καμία σχέση με το βόλεϊ. Υπήρξε νεκρός και την πλήρωσε το βόλεϊ. Και για μένα δεν έπρεπε να ματαιωθεί το παιχνίδι τότε, γιατί σήμαινε ήττα του βόλεϊ και όλων όσοι είναι ενάντια στη βία».

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας πρόσθεσε: «Στόχος είναι και το μοντέλο της Σαντορίνης. Επίσης η επιλογή της Ορεστιάδας και της Σάμου έγινε για να πάει το βόλεϊ στην περιφέρεια. Να μην υπάρχει το αθηναϊκό μοντέλο με όλες τις εκδηλώσεις εδώ. Σίγουρα κάθε πρόταση έχει και θετικά και αρνητικά. Η βούληση της ομοσπονδίας είναι να πάμε στην επαρχία, να δει ο κόσμος βόλεϊ. Και παλιότερα είχαμε πάει στην Ορεστιάδα χωρίς πρόβλημα. Η ομοσπονδία και ο σύλλογος θα εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή. Θα τα δούμε όλα. Να δούμε πως θα πάει αύριο. Δεν θέλουμε θριαμβολογίες. Είναι και το παιχνίδι στο Μετς, μετά θα επανεξετάσουμε και το τρίτο παιχνίδι στις γυναίκες».


Κλείνοντας είπε: «Τα σωματεία μπορούν να πηγαίνουν στα σχολεία. Στο Μαρκόπουλο το έχουμε κάνει. Είναι θέμα βούλησης των σωματείων. Από ότι ξέρω αυτό έκανε και ο Ολυμπιακός τώρα. Όλα θα πάνε καλά. Δόθηκαν προσκλήσεις με ονοματεπώνυμο και ο καθένας θα μπαίνει με την ταυτότητά του. Θα είναι αθλητές από τις ακαδημίες, παλιοί αθλητές και παράγοντες. Είμαστε πιεσμένοι από τον χρόνο. Θέλουμε να έχει κόσμο και να πάει καλά. Εξαρτάται και από σωματείο, αλλά και από το κλίμα φόβου που θέλουμε να νικηθεί. Το μοντέλο του Τροκαντερού οργανώθηκε σε δύο μήνες».


Τέλος, ο Σάκης Ψάρρας ερωτηθείς για τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων απάντησε:
«Είναι κοινό μυστικό ότι οι ομάδες έχουν πολλά προβλήματα και ανοίγματα από πέρυσι. Κι αυτό έχει επηρεάσει και την αγωνιστική διάθεση και την ποιότητα. Προσπαθούμε να τα παραβλέψουμε και δείχνουμε «ανοχή». Θεωρούμε ότι θα υπάρχει ροή στο επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα το έχουμε αναφέρει και στην ΕΣΑΠ, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω αν θα λυθεί. Αυτή τη στιγμή οι αθλητές και οι προπονητές είμαστε ήρωες. Είμαστε για να παίζουμε και έχουμε αποφασίσει συνειδητά να μην μιλάμε, γιατί έχουμε γίνει μίζεροι κάτι που κάνει κακό. Περιμένουμε λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου